Een vaccin laat je lichaam reageren alsof er een infectie is.

Om te weten hoe een vaccin werkt, moet je eerst weten hoe een virus en je weerstand werkt. Daarover heb is een andere blog geschreven.

Een virus bestaat uit erfelijk materiaal, DNA of RNA, dat noemen we het genoom. Om het genoom zit een kapsel, de envelop. De envelop zorgt er voor dat het genoom een lichaamscel in komt. Het genoom is een soort code dat jouw lichaamscel nieuwe virussen laat maken.

Een vaccin is laat je weerstand cellen en antilichamen maken, die gespecialiseerd zijn op het virus waartegen je vaccineert. Een vaccin moet een infectie nadoen, zonder je ziek te maken. Daarvoor moet je stukjes van het virus in het lichaam krijgen. Die stukjes moeten diep genoeg het lichaam in komen om de weerstand op gang te krijgen. Die virusdeeltjes mogen dus niet te snel al vernietigd worden door de algemene weerstand van het lichaam. Maar ze mogen geen schade aanrichten. Om de weerstand goed op gang te brengen, moeten de virusdeeltjes niet alleen ingespoten worden (tussen de lichaamscellen), maar ook in de lichaamscellen binnendringen

Dat binnen brengen van virusdeeltjes kan op verschillende manieren:

 

optie

werkwijze

voordelen

nadelen

verzwakt virus

Het doelvirus wordt kreupel gemaakt.

Werkt als een echte infectie.

Levend virus kan mensen met een zwak immuunsysteem of ongeboren baby's ziek maken.

dood virus

Het virus wordt van te voren doodgemaakt.

Het virus kan je niet ziek maken

Dood virus kan heel moeilijk de cellen binnendringen.

drager virus

Een deel van het virus wordt in de envelop van een ander virus gedaan.

De envelop kan de andere virusdeeltjes de cellen in brengen.

De weerstand herkent de envelop, en kan die soms te snel vernietigen, waardoor de inhoud van de envelop verloren gaat.

drager stoffen

Hulpstoffen zorgen ervoor dat de deeltjes de cellen binnen komen, en/of activeren de weerstand extra

Eenvoudig te maken

De drager stoffen kunnen voor ongewenste reacties zorgen.

mRNA

Hulpstoffen zorgen dat RNA de cellen in komt, waardoor het lichaam zelf onderdelen van het virus produceert, die de weerstand activeren.

Werkt als een echte infectie.

RNA gaat snel stuk. Om het de cellen binnen te krijgen moet het ingepakt in vetbolletjes, die ook snel stuk gaan. Daarom moet het diepgevroren bewaard worden.

Een vaccin is dus een training voor je immuunsysteem. Zodat je weerstand, als het virus echt komt, weet wat het moet doen. En je dus niet of minder ziek wordt.

#laatjevaccineren 

Deze site gebruikt cookies om verkeer te analyseren. Als je verder gaat met het bezoeken van deze site, ga je akkoord met het plaatsen van cookies.