In Manu Medici

praktijk bewegingsapparaat

De functie van elk gewricht heeft ook invloed op de functie van andere gewrichten, en de bijbehorende spieren en zenuwbanen. Dit geheel noemen we een bewegingsketen.

Ik beschrijf hier onder een voorbeeld aan de hand van de wervelkolom. Ik zou vergelijkbare voorbeelden kunnen schrijven aan de hand van de nek-schouder-arm-keten, of de bekken-heup-knie-enkel-keten.

Een verstoring van de beweeglijkheid in een deel van de wervelkolom zorgt voor verstoringen in andere delen van de wervelkolom. Ik beschrijf hieronder een verdraaiing van de hele wervelkolom (distorsie wervelkolom):

Als het bekken verwringt , bijv. links naar achteren en rechts naar voren, dan zullen de onderste lendenwervels die daar direct op vast zitten meedraaien, in dit voorbeeld naar links. Om die draaiing te compenseren zullen de wervels daarboven, de borstwervels, de andere kant op draaien, in dit geval naar rechts. Door de draaiing in de overgang tussen borstwervels en nekwervels kan de ene schouder, in dit geval de rechter, minder goed naar boven draaien. Als de borstwervels bovenin helemaal recht staan, zijn de nekwervels te veel doorgedraaid en zullen dan weer terug, dus naar links, gedraaid staan.

Klachten en symptomen

De klachten die iemand voelt kunnen verschillend zijn. De één krijgt bij deze afwijking lage rugpijn, een ander pijn in de (rechter)schouder, weer een ander kan er hoofdpijn van krijgen. Bij het manueel geneeskundig onderzoek wordt in het bovenstaande voorbeeld een bekkenverwringing gevonden. De lage rug kan niet goed naar rechts buigen. De hoge rug kan niet goed naar rechts draaien en het hoofd niet goed naar links. De linkerarm kan in de schouder makkelijker en verder omhoog dan de rechterarm.

Behandeling

Soms zorgt correctie van één deel van der wervelkolom er voor dat de rest van de wervelkolom zichzelf corrigeert. Maar meestal is behandeling van de stoornissen op de verschillende niveau's nodig.

Aandachtspunten

Het bovenstaande maakt de noodzaak duidelijk van onderzoek van de wervelkolom als geheel, ook al heeft iemand maar in één gebied klachten.

Deze site gebruikt cookies om verkeer te analyseren. Als je verder gaat met het bezoeken van deze site, ga je akkoord met het plaatsen van cookies.